You are currently viewing Konkurrence i lånebranchen

Konkurrence i lånebranchen

Markedet for lån i Danmark er siden internettets indtog eksploderet, og der er idag flere hundrede låneudbydere på markedet der tilbyder alt fra boliglån til kviklån og sms lån. Fælles for firmaerne er at de tjener penge på at låne penge ud og kræve renter, en ældgammel form for købmandskab som historisk var forbeholdt bankerne.

Konkurrencen har desværre ikke betydet meget bedre vilkår til forbrugerne, det har derimod været et spørgsmål om en stigene efterspørgsel fra forbrugere der er blevet opfyldt igennem et øget udbud. Ser vi på tallet for kviklån blev der i 2010 kun oprettet omkring 20.000 lån, et tal der i 2014 var steget til hele 140.000 lån, en voldsom udvikling hvor især de store pengeinstitutter er blevet overhalet indenom af digitale selskaber der kun reklamerer på nettet og lader folk ansøge med nemid.

 

Sammenligning af lån er med til at sikre gennemsigtighed

Hvis du skulle ringe til alle bankerne og tage et møde for at få et tilbud ville det hurtigt blive besværligt at sammenligne lån og selvom nogle lånetyper stadig kræver et møde for at få den nøjagtige pris er det med langt de fleste lånetyper muligt at finde prisen online.

Det betyder naturligvis også en stor mængde hjemmesider hvor du kan sammenligne de forskellige lån og hurtigt få et overblik over renter, samlede omkostninger, krav til låntager og meget mere. Et eksempel er siden Mr. Finans hvor du kan finde det billigste sted at låne penge online

Det har helt sikkert været en medvirkende faktor at du ikke længere bare ser et enkelt lån i ugeavisen, som du kan reagere på, men at du online kan få et overblik og finde den billigste udbyder. Det skulle gerne være med til at styrke forbrugernes position og få priserne så langt ned som muligt.

 

Nye muligheder

Først var det bankerne der udbød lån, så var det andre financielle virksomheder og det nyeste er at private låner penge ud igennem såkaldte crowdlending platforme. Crowdlending platforme fungerer ved at formidle kontakten imellem låntager og långiver og nogle gange er de også udbyderen af lån.

Som långiver eller investor investerer du så f.eks. 5 euro i 100 forskellige lån, ialt 500 euro og spreder på den måde risikoen da det er 100 forskellige lån du investerer i. Det er en branche med 3 cifrede årlige væksttal og som hurtigt har gjort sit indtog på et ellers etableret marked for lån i mange lande.

 

Fremtiden

Jeg er sikker på at der fremadrettet vil komme endnu flere udbydere af lån, og den store taber vil være bankerne der ikke kan følge med til udviklingen. Forhåbentligt vil forbrugerne også begynde at få mulighed for billigere lån, noget som flere crowdlending sites har været gode til hvor de først giver renten når de har fået alle dine finansielle oplysninger og derefter giver mulighed for helt ned til 5% i rente på et forbrugslån.

Det handler om data og jo mere data de har til rådighed, jo bedre kan de give en individuel rente, frem for den nuværende mellemhøje rente idag hvor de gode lånetagere betaler dyrt for de dårlige.